Spiegelgracht 12, Amsterdam
020 - 422 10 15
Ma t/m vrij 10 - 17u

Over Bloedkoraal

Al eeuwen lang verwerken mensen koraal in sieraden. In Nederland is de meest bekende soort is het zogenaamde ‘bloedkoraal’ Het is afkomstig uit de Middellandse Zee, waar vooral de vrouwen van de vissers uit de streekgebieden in Nederland het droegen bij de klederdracht. Volendam is de meest bekende plaats, naast de regio’s Zeeland, de Zaanstreek en Friesland.

Tegenwoordig hullen steeds minder vrouwen zich in klederdracht, waardoor helaas bloedkoraal langzaam uit het modebeeld verdwijnt. Bovendien is het delven van bloedkoraal grotendeels verboden, omdat het behoort tot beschermde soort zeedier. Door het ‘baggeren’ werden hele koraalriffen vernietigd. Koraalkolonies vormen vaak een onderdeel van koraalriffen. De koraal poliepen lijken een beetje op een zee-anemoon met tentakels in de vorm van takjes.

Op portretten uit de 17de en 18de eeuw worden zelfs kinderen afgebeeld met bloedkoraal, vaak verwerkt in een zilveren rammelaar. Dit heeft te maken met het bijgeloof dat het bloedkoraal beschermde tegen kwade invloeden zoals geesten, en dat het een geneeskrachtige werking had. Zo zou het koraal ook kinderen bescherming bieden tegen kwade invloeden en hun gezondheid bewaken.

Alhoewel we bloedkoraal steeds minder zien op de traditionele manier gedragen, zijn verschillende bevolkingsgroepen er gek op. Tibetanen en Italianen bijvoorbeeld, dragen graag bloedkoraal. De nieuwe koraal sieraden komen dan ook grotendeels uit Italië, waar rond de eilanden Corsica, Sardinië en Sicilië nog beperkt koraal mag worden gewonnen. De kleur varieert enorm en het wordt door de handel en kenners in 10 kleurgradaties onderverdeeld. Het lichtroze koraal is ook geliefd in sieraden, en wordt ook wel peau d’ ange genoemd, engelenhuid.

Afgezien van de boeiende mythes en verhalen over koraal richten wij als kenners in deze handel ons liever op de feiten. Koraal is redelijk kwetsbaar, en kan beschadigd raken door parfum (waar alcohol in zit) en schoonmaakmiddelen. Ook de felle zon kan de kleur verbleken en het materiaal uitdrogen. Het heeft een hardheid van 2,5 tot 3,5 wat vergelijkbaar is met onze vingernagels. Technisch gezien is bloedkoraal ook geen edelsteen, maar een organisch materiaal dat gebruikt wordt in sieraden. Het komt in veel verschillende kleuren en soorten voor. Zwart bloedkoraal is afkomstig uit Cuba, maar is verboden om te importeren als souvenir. Zelfs een goudkleurig koraal wordt gevonden in Hawaii en Australië.

Kortom, er zijn vele soorten en kleuren! Wij bij Spiegelgracht Juweliers zijn enkel geïnteresseerd in het echt authentieke bloedkoraal. Helder rood van kleur en mooie grote ton vormige kralen, de zogenaamde ‘tonnetjes’. Tegenwoordig zijn er vele behandelingen mogelijk om de kleur intenser te maken (verven) en imitaties van bloedkoraal in omloop. Het is daardoor moeilijk om een juiste schatting van de waarde te krijgen. Wij zijn gespecialiseerd en hebben de nodige ervaring. U bent dus van harte welkom om uw bloedkoraal door ons te laten beoordelen!



Neem contact op